Pulpa z mango

0 Comments

Współcześnie bardzo popularne stały się różnego rodzaju produkty spożywcze określane jako „bio” lub „fit” mające dostarczać organizmowi ludzkiemu szereg potrzebnych mu składników odżywczych, które nie są wspomagane podczas chemicznej przeróbki przez szkodliwe dla organizmu substancje spożywcze.

Jednym z bardziej popularnych produktów, możliwych do znalezienia w sklepach ze zdrową żywnością, są różnego rodzaju pulpy wytwarzane w procesie miksowania i miażdżenia całych owoców w celu pozyskania z nich jak największej ilości składników odżywczych.
Przykładem takiego produktu jest z pewnością pulpa z mango, która, jak wskazują producenci, może stanowić doskonałą bazę do wyrobu różnego rodzaju: deserów, lodów, sorbetów, koktajli oraz napojów. Jej zalety podkreślają przede wszystkim ci, którzy cenią sobie słodki smak owoców mango oraz ich wspaniały aromat.
W opisie znajdującym się na puszce można znaleźć informacje, że pulpę z mango wytwarza się z czystych, a zarazem dojrzałych owoców, by podkreślić jej naturalną słodycz oraz smak. Podstawę wytworu pulpy stanowi miąższ owocu, który miksuje się lub uciera bez skóry i pestek.

Zalety pulpy z mango to nie tylko jej niepowtarzalny smak, ale także bogactwo składników odżywczych, do których można zaliczyć: fosfor, wapń, żelazo, a także witaminę A oraz C.

Poza tym w pulpie mango znajdują się także spore ilości białka i naturalnych węglowodanów.

Ze względu na skład i znajdujące się w pulpie składniki odżywcze pulpa mango jest wykorzystywana w: łagodzeniu stanów zapalnych, redukcji rozwoju komórek nowotworowych, a także ochronie przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, czemu sprzyja wysoka zawartość beta- karotenu. Z kolei witaminy A i C wpływają na budowanie struktury odpornościowej organizmu, co z kolei dotyczy zapobiegania przeziębieniom i zapaleniu zatok. Analizując skład pulpy z mango i jej właściwości, warto włączyć ją do swojej codziennej diety chociażby jako dodatek do jogurtu naturalnego, co pozwoli na samodzielne przygotowanie zdrowej przekąski, w której nie będzie syropu fruktozowo- glukozowego jak w przypadku kupowanych w sklepie jogurtów owocowych.