Jaki jest okres przechowywania świeżej żywności w chłodni

0 Comments

Typowy czas przechowywania mięsa, ryb i drobiu często może być długotrwały z pomocą zamrażania i szybkiego schładzania, jednak możesz się zastanawiać, jak długo możesz bezpiecznie przechowywać świeże owoce i warzywa w pojemnikach do przechowywania żywności.

Owoce i warzywa oczywiście nie są w stanie wytrzymać tak długo jak inne produkty spożywcze, ale możesz być zaskoczony, jak długo świeże produkty można przechowywać w chłodni przemysłowej.

Jaki jest okres przechowywania świeżej żywności w chłodni

Chłodnia przedłuża czas przechowywania zbiorów

Przykładowo świeża, cała sałata jest zwykle przechowywana przez krótki okres, około 1 do 4 tygodni. Jest zbierana i rozprowadzana w okresach dużego zapotrzebowania, które są zazwyczaj obliczane z wyprzedzeniem. Sałaty są schładzane i przechowywane w temperaturze 0 stopni Celsjusza, można oczekiwać, że sałata będzie przechowywana przez około miesiąc w takich warunkach, zanim przestanie się nadawać do spożycia przez konsumenta.

Ze względu na proces dojrzewania, jaki przechodzą banany i inne owoce egzotyczne, zazwyczaj przechowuje się je tylko przez około dwa tygodnie. Podróż przez ocean do Europy trwa około tygodnia, w tym czasie banany będą przechowywane w chłodniach w temperaturze 14 stopni Celsjusza. Następnie są przechowywane w chłodniach w temperaturze około 17 stopni Celsjusza dla optymalnej dojrzałości przed wysyłką do sprzedaży.

Po umyciu i spryskaniu jabłka można przechowywać w chłodniach od kilku tygodni do całego roku. Jeśli jabłka są przeznaczone do natychmiastowego spożycia, najlepiej umieścić je w temperaturze 0 stopni Celsjusza. Jeśli potrzebne jest rozwiązanie długoterminowe, a jabłka mają być przechowywane przez długi czas, należy je umieścić w pomieszczeniu o kontrolowanej zawartości tlenu.

Więcej o przechowywaniu warzyw i owoców na stronie https://fruitsmart.pl/przechowywanie-kapusty-glowiastej/. Wiele warzyw i owoców, które chcemy przechowywać przez dłuższy czas, wymaga takiej właśnie kontrolowanej atmosfery przechowywania. W ten sposób owoce i warzywa nie dojrzewają, nie psują się i nie wysychają, ponieważ jest odpowiedni skład powietrza bez tlenu, odpowiednia wilgoć i temperatura.