Zdrowotne korzyści wynikające z zażywania suplementów z moringą

Fusion Marek Ciepiela  > Zdrowie >  Zdrowotne korzyści wynikające z zażywania suplementów z moringą
0 Comments

Jeśli chodzi o korzyści z zażywania moringi, jest ich bardzo wiele. Pochodzące z Afryki i Azji drzewo Moringa lub Moringa Oleifera, aby użyć naukowej nazwy, jest jedną z najbardziej bogatych w składniki odżywcze roślin na świecie.

Proszek jest wytwarzany z naturalnie suszonych liści moringi. Ma pyszny szpinakowo zielony smak, idealny do przyrządzania curry, gulaszu, zapiekanek, zup, sałatek, zielonych koktajli i nie tylko. Moringa zawiera białko roślinne, w tym wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, błonnik, jest bogatym źródłem żelaza, witamin K, E, C, A oraz witamin z grupy B, a także wapnia i przeciwutleniaczy. Ponieważ proszek z moringi jest naturalnym źródłem tych składników odżywczych, jest wysoce biodostępny, dzięki czemu nasze ciała mogą łatwiej przyswajać korzyści niż przyjmując syntetyczne suplementy diety. Żelazo jest niezbędne do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia w ciele, a witaminy A i C wspomagają metabolizm żelaza, zapewniając jego większe wchłanianie. Dodanie moringi do codziennej diety jest skutecznym, naturalnym sposobem zapobiegania zmęczeniu i znużeniu. Bogata zawartość żelaza w proszku z moringi sprawia, że jest idealny dla wegan, wegetarian i osób cierpiących na anemię.

Witamina A jest niezbędna dla zdrowej, promiennej skóry, a witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, pomagając zwalczyć oznaki starzenia. Sproszkowane liście moringa mają również jedną z najwyższych zawartości przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze są niezbędne do ochrony, naprawy i zapobiegania uszkodzeniom komórek, minimalizując proces starzenia się skóry. Pomagają przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu i działaniu wolnych rodników. Moringa w proszku jest bogatym źródłem wapnia, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych oraz zdrowych kości, stawów i zębów. Zawiera również dużo błonnika, który może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego i regularności jelit. Błonnik może być również pomocny w kontrolowaniu masy ciała, ponieważ pomaga dłużej czuć się pełniejszym i wspiera zdrowy metabolizm.