Jak wybrać pieczywo wysokiej jakości?

Fusion Marek Ciepiela  > Biznes >  Jak wybrać pieczywo wysokiej jakości?
0 Comments

Pieczywo jest jednym z najważniejszych składników naszego codziennego menu, dlatego też powinniśmy zwracać szczególną uwagę na jego jakość.

Warto zwrócić uwagę, że nie w każdym sklepie czy supermarkecie znajdziemy wysokiej jakości pieczywo z dobrej piekarni. W supermarketach możemy znaleźć przykładowo pieczywo, które jest pieczone z wcześniej dostarczonego mrożonego ciasta, dlatego też powinniśmy zwracać uwagę na skład oraz na to, czy pieczywo nie jest oznaczone jako poprzednio zmrożone. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, ile składników jest użytych do wypieku chleba, przykładowo podstawą pieczywa jest mąka, woda oraz sól. Te trzy składniki w zupełności wystarczają, aby otrzymać pieczywo naturalne, produkowane na zakwasie. Oczywiście możemy spotkać także różnego rodzaju dodatki, może być to dynia, słonecznik, mak. Możemy także znaleźć pieczywo z dodatkiem orzechów, czy też z dodatkiem miodu. Jednak jeżeli zauważymy, że w pieczywie znajdują się różnego rodzaju barwniki, polepszacze smaku czy też środki, które mają za zadanie spulchniać pieczywo, wówczas możemy mieć do czynienia z pieczywem niskiej jakości. Jak wybrać pieczywo wysokiej jakości?

Dodatkowo niektóre z piekarni stosują także karmel, który ma za zadanie zmienić kolor pieczywa białego na ciemne, jako że pieczywo ciemne uznawane jest za zdrowsze i części wybierane również przez osoby na diecie.

Bardzo duży wpływ na jakość pieczywa ma oczywiście mąka, warto zwrócić uwagę, jaki typ mąki jest wybierany do produkcji chleba. W sklepach możemy znaleźć przykładowo mąkę chlebową typ 750, która jest odpowiednia do wyrobu bochenków chleba. W przypadku bułek lepiej sprawdzi się przykładowo mąka typ 650, a im mniejsza liczba tym mąka jest bardziej czystsza. W przypadku mąki białej odsiewane są okrywa i zarodek, a pozostawiona jest większość bielma, jednak warto zwrócić uwagę, iż w ten sposób eliminujemy błonnik i składniki mineralne. Zatem w tym przypadku lepsza będzie mąka o wyższym typie, przykładowo razowa 2000 lub też mąka typ 3000, czyli z pełnego przemiału. Wówczas pieczywo również jest ciemniejsze, dlatego też warto zwracać uwagę, iż ciemne pieczywo będzie zazwyczaj zdrowsze, ponieważ będzie posiadało więcej składników mineralnych i witamin z grupy B. W całym kraju znajdziemy oczywiście wiele renomowanych piekarni, które mogą dostarczać pieczywo bardzo wysokiej jakości, które jest wyrabiane według tradycyjnych przepisów. Dobrym przykładem są Piekarnie z Bydgoszczy, gdzie zachowane są tradycyjne sposoby wyrobu, a chleb jest produkowany na podstawie zakwasu. Dzięki temu będziemy pewni, że pieczywo będzie wysokiej jakości, i będzie zawierało składniki mineralne, błonnik, oraz witaminy.