Kupuj kawę dobrej jakości i ciesz się jej wspaniałym smakiem

Fusion Marek Ciepiela  > Blog, Zdrowie >  Kupuj kawę dobrej jakości i ciesz się jej wspaniałym smakiem
0 Comments

Jeśli jesteś jedną z wielu osób, które szybko biorą opakowanie wstępnie zmielonych lub pełnych ziaren kawy z półki sklepowej, nie zastanawiasz się pewnie nigdy, czy jest coś lepszego.

Jeśli tak jest, zrozumienie korzyści zdrowotnych i smakowych wynikających ze świeżo palonych ziaren kawy zmieni cię w miłośnika tego napoju, który nigdy więcej nie kupi najtańszej kawy mielonej. Jedną z zalet odpowiedniego palenia ziaren kawy jest fantastyczny smak i zapach, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. Z czasem prażone ziarna, bez względu na to, czy są mielone czy całe, zaczną tracić smak i aromat. Biorąc pod uwagę, jak długo torebki z kawą w supermarkecie mogą stać na półkach przed zakupem, można śmiało powiedzieć, że większość z nich nie jest już w najlepszym wydaniu. Z drugiej strony zielone ziarna kawy można przechowywać przez dłuższy czas bez utraty ich wartości. Oprócz zachowania ich smaku, świeżo palone ziarna pozwalają tworzyć unikalne kombinacje smakowe, po prostu wprowadzając różne odmiany. Mając kontrolę nad prażeniem, można zapewnić, że kawa etiopia będzie mieć idealną mieszankę, która znacznie przewyższy jednowymiarowe smaki z supermarketów dostępne w powszechnej sprzedaży.

Najlepsze gatunki ziaren kawy to te, które są lekko lub średnio palone.

W związku z długim procesem produkcji od ziaren kawy aż do filiżanki, sprawia to, że jeszcze bardziej doceniamy nasz poranny napój dodający energii. Nie wspominając o wielu ogromnych korzyściach zdrowotnych. Będąc dobrym źródłem przeciwutleniaczy, utrzymasz zdrowie i będziesz wyglądać młodziej pijąc kawę codziennie. Kawa jest korzystna dla zdrowie, ale może też być szkodliwa, jeśli jest spożywana w zbyt dużej ilości, dlatego pij ją w rozsądnych ilościach. Kształt, rozmiar, kolor i smak ziaren palonej kawy różnią się w zależności od ich rodzaju. Większość dostępnych obecnie w sprzedaży ziaren kawy należy do dwóch odmian, Arabiki lub Robusty. Niemal sto procent powierzchni upraw kawy na całym świecie to właśnie te dwa gatunki.