Pizza dobra na wszystko

0 Comments

Będąc jeszcze dzieckiem z wypiekami na twarzy wyczekiwałem kolejnych odcinków Wojowniczych Żółwi Ninja. To co mnie w nich fascynowało to nie tylko umiejętność różnorodnych sztuk walk oraz poczucie humoru, ale również tajemnicza potrawa, którą nazywali „pizza”. W latach 90-tych sieć pizzerii w Polsce nie była tak rozbudowana jak dziś, co sprawiało, że dla dzieciaka takiego jak ja, mieszkającego z dala od wielkiego miasta, była czymś nieosiągalnym. Jakież to było nieopisane doświadczenie, kiedy po raz pierwszy spróbowałem tego placka w lokalu jednej z popularnych pizzerii w kraju. Zakochałem się w niej od pierwszego kęsa. Co sprawia, że jest ona tak dobra oraz popularna? Dlaczego podczas spotkań towarzyskich, kiedy ktoś rzuci hasło „Ej! A może zamówimy coś do jedzenia?” pierwszą rzeczą jaka przychodzi nam na myśl, to pizza? Czy pizza faktycznie zawiera w sobie dużo kalorii?

Tajemnica dobrej pizzy

Obecnie pizza jest ogólnodostępna i lokale gastronomiczne serwujące tę przepyszność są dostępne w każdym mieście. Pizzę możemy zjeść na miejscu w lokalu, możemy ją zamówić z dostawą do domu, możemy ją zrobić samemu, możemy też kupić zamrożonego gotowca i odgrzać w mikrofalówce. Ogrom możliwości związanych z tym włoskim daniem jest nieograniczony. W każdym z tych przypadków podstawą jest jednak ciasto. To ono sprawia, czy pizza jest smaczna. Ciasto powinno być wystarczająco cienkie i przede wszystkim chrupiące. Duży wpływ na to, czy ciasto jest dobre ma użyta mąka. Najlepiej, aby była to mąka pszenna, chociaż śmiało można używać również innych jak mąka gryczana, czy kukurydziana. Co jeszcze jest potrzebne do stworzenia dobrego ciasta? Kolejne ważne składniki to:
– drożdże
– sól
– woda

Wszystko użyte oczywiście w odpowiednich proporcjach.

Smacznie i wygodnie

Jeżeli jednak nie mamy czasu lub po prostu chęci stworzenia swojego specjału, możemy zamówić pizzę z dostawą do domu. Jest to niezwykle wygodne rozwiązanie, ponieważ nie musimy nigdzie wychodzić, a jedyna czynność jaką musimy wykonać to otwarcie drzwi dostawcy. Nie oszukujmy się, nie każdy ma talent do gotowania czy pieczenia. Jeżeli ktoś nie ma smykałki do pracy w kuchni to jest małe prawdopodobieństwo na to, że upiecze dobre ciasto. Zamówienie pizzy na wynos daje nam gwarancję otrzymania gotowego oraz smacznego dania. Praktycznie każda pizzeria daje nam również możliwość stworzenia swojej kompozycji. Klasyk w postaci pieczarek, szynki i sera odszedł do lamusa. Teraz ludzie zamawiają pizze wegetariańskie lub z kebabem. Ananas na pizzy kiedyś był brany za objaw szaleństwa. Teraz na ciasto wrzuca się banany, brzoskwinie, kiwi i inne owoce.

Mrożony fast food

Pizza na telefon Wrocław to nie jedyny sposób na szybkie jedzenie. Drugim sposobem jest zakup mrożonej pizzy. Jest to jedna z popularniejszych potraw studentów, ale czy aby na pewno smaczna? Okazuje się, że tak. W marketach bez problemu możemy znaleźć pizze do odgrzania w piekarniku czy mikrofalówce, które naprawdę potrafią pozytywnie zaskoczyć. Warto jednak decydować się na te w wyższych cenach. Chyba, że komuś zależy w głównej mierze na zapchaniu żołądka, ale przecież nie o to chodzi w jedzeniu pizzy. Ma ona pieścić nasze kubki smakowe oraz sprawiać, że na twarzy pojawia się uśmiech. Na jednych tak działa czekolada, a na innych właśnie pizza. A propos czekolady, to jakiś czas temu w sklepach pojawiły się czekoladowe pizze mrożone, ale można to uznać za wymysł producentów, który głównie ma na celu sprzedać klientom coś co nie jest ani czekoladą, ani pizzą.

Jeść żeby ćwiczyć 

Pizza uchodzi za potrawę, która jest niezwykle kaloryczna, ale jak się okazuje, wcale tak nie musi być. Tradycyjna pizza wyrabiana jest z mąki pszennej, ale istnieją również jej odmiany z brokułów lub kalafiora. To czy pizza jest kaloryczna zależy w dużej mierze od tego co na niej umieścimy. To właśnie położone składniki, a także użyty sos sprawiają, że możemy od niej przytyć. Patrząc jednak z drugiej strony, pizza może być dobrym powodem na to, aby zacząć biegać. Jedzenie pizzy oraz uprawianie sportu może okazać się połączeniem dwóch przyjemnych rzeczy.