Ruch ekologiczny doprowadził do fali innowacyjnych, nowych, i przyjaznych dla środowiska alternatyw dla tradycyjnych materiałów opakowaniowych, jak plastik.
Od tworzyw sztucznych nadających się do recyklingu po biodegradowalne pojemniki i kubki czy naczynia, wydaje się, że nie ma końca opcjom opakowań jednorazowych, dostępnych dla wszelkiego rodzaju firm dbających o środowisko. Jeśli twoja firma chce być bardziej ekologiczna, powinna używać przyjaznych dla środowiska opakowań i produktów jednorazowych. Wysypisko jest często najdroższym sposobem na pozbycie się śmieci. Recykling jak największej liczby materiałów zmniejszy liczbę wysyłanych odpadów na wysypisko, co pozwoli twojej firmie zaoszczędzić więcej pieniędzy. Aby produkty te mogły zostać poddane recyklingowi, muszą być czyste i suche. Może to stanowić wyzwanie dla branży gastronomicznej i hotelarskiej, ponieważ trudno jest zapobiec zanieczyszczeniu opakowań przez żywność i napoje. Silnie zanieczyszczone materiały mogą zostać odrzucone do recyklingu i często są spalane lub wysyłane na wysypisko.
Materiały do recyklingu należy sortować w wyznaczonych pojemnikach do recyklingu.
Podczas gdy materiały nadające się do recyklingu są zwykle usuwane po jednorazowym użyciu i przekształcane w nowy przedmiot, produkty wielokrotnego użytku są zaprojektowane tak, aby przetrwały lata. Ponowne użycie produktów przez długi czas zmniejsza zużycie przedmiotów jednorazowego użytku, co oznacza, że mniej odpadów trafia na wysypiska. Oznacza to również, że do produkcji nowych towarów potrzeba mniej węgla i surowców. Możesz również zakupić pojemniki na sałatki, kubki, talerze, słomki, a nawet sztućce z materiałów ekologicznych. Nawet jeśli wybranych produktów nie można kompostować lub poddać recyklingowi, są one wykonane z materiałów odnawialnych, nie pozbawiają Ziemi cennych, ograniczonych zasobów. Popyt na zrównoważone, przyjazne dla środowiska produkty opakowaniowe i na wynos jednorazowego użytku rośnie każdego dnia.