Gotowanie to proces, którego nigdy nie kończymy się uczyć.
Nawet najwybitniejsi szefowie kuchni światowej sławy nadal będą mieli okazję nauczyć się nowej sztuczki od kolegi. W tym artykule postaramy się przedstawić kilka przydatnych informacji o gotowaniu.Upewnij się, że regularnie konserwujesz swoje przybory kuchenne. Na przykład tępy nóż szefa kuchni nie przyda się, więc upewnij się, że są one regularnie ostrzone. Kupując nóż szefa kuchni, szukaj noża z długim i szerokim ostrzem, ponieważ zapewni to lepszą kontrolę i szybkość siekania.Smażyć zmęczone sałaty. Jeśli twoje sałatki widziały lepsze dni, nie wyrzucaj ich – smaż je! Sałatkowe warzywa, takie jak radicchio, rukola i endywia, są smacznym dodatkiem do smażenia. Ugotuj je szybko na oliwie z oliwek, posiekanym czosnku i soli morskiej. Posyp odrobiną bekonu i koziego sera, a będziesz szczęśliwy, że nie wyrzuciłeś tych niewykorzystanych sałatek!Jeśli chcesz jajka na twardo, które łatwo się obierają, musisz je schłodzić przed ich obraniem. Gotowane jajka prosto z gorącej wody nie mają oddzielenia między jajkiem a skorupką. Napełniając garnek zimną wodą przed obieraniem jajek do środka, zachęcasz jajka do kompresji, tworząc w ten sposób warstwę powietrza między jajkami a ich skorupkami, co ułatwia ich obieranie.Prostym sposobem na eksperymentowanie z łączeniem pikantnych smaków w kuchni i nie wydawanie dużych pieniędzy na marnowanie żywności, jest przekształcenie swoich pomysłów w omlet. Jajka, zwłaszcza białka, są dość bezsmakowe i stanowią świetne „płótno”, na którym można „namalować” wybrane składniki, a następnie połączyć je w danie. Niewielkie partie jajecznicy, w które możesz złożyć składniki, będą również stanowić neutralne tło dla Twoich testów smaku.Zawsze kontynuuj testowanie smaku wszystkich potraw podczas ich gotowania.
Gotujesz sos, a nie wiesz, czy potrzebuje więcej soli? Po prostu spróbuj i od razu się dowiesz.
Wyrobienie w sobie nawyku testowania wszystkich produktów spożywczych zapobiegnie przypadkowemu przyprawianiu lub niedoprawianiu.Można gotować zdrowo, nie porzucając wszystkich bogatych, kremowych dressingów, które mogą wnieść tak wiele smaku. Jedną z metod jest użycie jogurtu w stylu greckim jako zamiennika majonezu. Połowę majonezu wskazanego w przepisie należy zastąpić jogurtem. Daje to ten sam wspaniały smak, jednocześnie zmniejszając niezdrowe działanie majonezu.Aby dowiedzieć się, kiedy olej jest wystarczająco gorący i gotowy do spożycia, spójrz na jego powierzchnię. Jeśli nie jest już całkowicie gładka i wydaje się błyszczeć, jest wystarczająco gorąca. Kiedy pozwolimy, aby olej się przegrzał, faktycznie zaczyna się rozkładać i uwalniać nieprzyjemne związki oraz zaczyna palić, więc wiedz, kiedy powiedzieć kiedy!Nawet skromna kanapka może skorzystać z odrobiny wiedzy kulinarnej. Majonez, musztardę i inne przyprawy należy rozłożyć równomiernie od krawędzi do krawędzi chleba kanapkowego. Poprawia to konsystencję i zapewnia, że każdy kęs kanapki czerpie korzyści z przypraw. Równomierne rozprowadzanie zapewnia za każdym razem doskonałe rezultaty kanapkowe.Te wskazówki nie obejmują wszystkiego, czego możesz się nauczyć o gotowaniu. Istnieje mnóstwo informacji, które tylko czekają na odkrycie. Jedną z najlepszych rzeczy w gotowaniu jest to, że im więcej się o tym uczysz, tym więcej chcesz się nauczyć. Więc idź tam i gotuj.